View of existing house
View of existing house

Neil Lambert Architect - Architectural services by RIAS, RIBA Chartered Architect covering East Lothian, Edinburgh and South-East Scotland

press to zoom
Overall view showing proposed extension, new glazing and cladding
Overall view showing proposed extension, new glazing and cladding

Neil Lambert Architect - Architectural services by RIAS, RIBA Chartered Architect covering East Lothian, Edinburgh and South-East Scotland

press to zoom
View of entrance terrace showing proposed extension with new terrace above and new main doors
View of entrance terrace showing proposed extension with new terrace above and new main doors

Neil Lambert Architect - Architectural services by RIAS, RIBA Chartered Architect covering East Lothian, Edinburgh and South-East Scotland

press to zoom
1/3
Belmont Drive

After a decade living in their substantial family home on one of Edinburgh's most prestigious streets, our clients came to us for our help fixing several aspects that were no longer working for them.

The property - a unique and bespoke contemporary house spread over several levels on a steep hillside site in West Edinburgh - had fantastic views across the city, with multiple outdoor terraces and extensive glazing to enjoy them, but these had created their own problems. The south-facing dining kitchen and master bedroom suffered from overheating and glare, resulting in blinds having to be kept closed for most of the day, losing the benefit of the setting. Meanwhile the largest and sunniest terrace lacked a direct connection to the living areas except via the heavy main entrance door and hallway, meaning a long and inconvenient journey from the kitchen when barbecuing! The kitchen itself had become the heart of the home for the family but was too small to fulfil its role comfortably.

We proposed two main changes: an extension along the terrace to provide a larger and more up-to-date kitchen, with new doors providing direct access out to an enlarged outdoor dining area, and the replacement of the existing curtain wall glazing with a new high-performance oak and aluminium composite system, incorporating solar control glass and automatic opening vents. To further reduce solar gain the glazing to the master bedroom is reduced in height, with zinc cladding above. A matching zinc fascia wraps around the extension and along the reconstructed frontage, uniting the new elements. The master bedroom also gains its own private terrace, for immersion in those all-important views.

Completed while at McLaren Murdoch & Hamilton